Αποκαλύπτηρια προτομής του Κώστα Μόντη στο Μεξικό


Στις 19 Απριλίου, 2010, σε ειδική τελετή που έγινε στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) στην πρωτεύουσα του Μεξικού έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του ποιητή Κώστα Μόντη. Την προτομή έκανε ο γνωστός Μεξικανός γλύπτης Μπερνάρντο Πίνια (Bernardo Piña), με γενναιόδωρη επιχορήγηση του ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης. Η προτομή τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στην κεντρική πλατεία του πανεπιστημίου, απέναντι από τη Βιβλιοθήκη.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Πρέσβυς της Κύπρου στο Μεξικό κ. Βασίλης Φιλίππου, ο Πρόξενος της Κύπρου στο Μεξικό κ. Πηλαβάκης, η κόρη του ποιητή κα Στάλω Μόντη-Πουαγκαρέ, η δεκαεπτάχρονη εγγονή του ποιητή Χριστίνα Πουαγκαρέ, καθηγητές και ανώτατοι λειτουργοί του πανεπιστημίου, και πλήθος φοιτητών και πολιτών.

Για τη ζωή και το έργο του Κώστα Μόντη μίλησαν η Διευθύντρια του Τμήματος Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας κα Γκλόρια Βιλιέγκας (Gloria Villegas), ο Πρέσβυς κ. Φιλίππου, ο Πρόξενος κ. Πηλαβάκης εκ μέρους του κ. Παύλου Φωτιάδη, η καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών κα Ναταλία Μορελεόν (Natalia Moreleón), και η κόρη του ποιητή κα Στάλω Μόντη-Πουαγκαρέ, η οποία γεμάτη συγκίνηση μίλησε στα Ισπανικά για τον πατέρα της και τελείωσε με την απαγγελία ενός ποιήματός του σε δική της μετάφραση.

Στη συνέχεια Μεξικανοί φοιτητές του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου κατέπληξαν και συγκίνησαν με τις ωραίες απαγγελίες τους στα Ελληνικά ποιημάτων του Κώστα Μόντη. Μετάφραση στα Ισπανικά γινόταν μετά από κάθε ποίημα από την καθηγήτρια κα Ναταλία Μορελεόν.

Το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης πολύ γενναιόδωρα επιχορήγησε όχι μόνο την προτομή του ποιητή, αλλά και την τελετή και την δεξίωση που ακολούθησε.

Το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM) ιδρύθηκε το 1910. Είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο σε ολόκληρη την Αμερική (Βόρεια, Κεντρική, και Νότια) και ένα από τα καλύτερα της Λατινικής Αμερικής. Έχει περίπου 305 χιλιάδες φοιτητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών έχει περίπου 500 φοιτητές. Πολλοί απόφοιτοι από το UNAM έχουν βραβευθεί με το Βραβείο Nobel.


Κάνετε κλικ στη φωτογραφία για μεγαλύτερο μέγεθος